FTN Challenge

Lokalni projekat
FTN Challenge

FTN Challenge predstavlja takmičenje namenjeno svim studentima na teritoriji Republike Srbije koje se održava na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Takmičenje obuhvata tri discipline, Elevator pitch, Debatu i Case study, a zainteresovani mogu da se opredele za jednu.

Elevator pitch – predstavlja kratko idejno prezentovanje rešenja u trajanju od 90 sekundi. Koncept ove discipline je takav da, takmičari dobiju problem za koji imaju 4 sata vremena da pronađu idealno rešenje, nakon čega imaju 90 sekundi za njegovo prezentovaje sudijama. Timovi se sastoje od 3 člana.

Debata – predstavlja formalnu diskusiju u kojoj dve suprotstavljene strane razmenjuju argumente povodom jedne određene teme, poštujući unapred određena pravila. Od dva tima koja debatuju, jedan čini vladu, dok drugi predstavlja opoziciju. Timovi se sastoje od 2 člana +1 rezerva (koja nije obavezna).

Case study – predstavlja disciplinu u kojoj timovi dobijaju realan problem u određenoj kompaniji, pa samim tim imaju 4 sata da reše problem i pripreme se za prezentovanje od 15 minuta pred sudijama. Timovi se sastoje od 3 ili 4 člana. 

Takmičenje je koncipirano tako da podstiče kreativno i inovativno razmišljanje studenata. Pored toga, predstavlja izazov za mlade koji žele da stečeno znanje primene u praksi i da se takmiče sa drugim motivisanim i ambicioznim studentima. 

IMG 3576 scaled e1683716062739
V5LCfJzc

Iskustva takmičara

Na svečanom otvaranju, dobili smo zadatak od kompanije Carlsberg da smislimo način da privučemo kvalitetne studente da se prijave za posao u njihovoj firmi. Nakon sat vremena brainstorming-a, izabrali smo najubedljiviju ideju koju smo zatim razrađivale naredna dva sata, uz fokus na najvažnije detalje. U poslednjem satu smo smišljale kako najjasnije i najzanimljivije predstaviti našu ideju. Takmičenje na FTN Challengu je bilo prelepo iskustvo i sigurna sam da ću se prijaviti i sledeće godine.

Anica Vlaisavljević

Prvo mesto u disciplini Elevator Pitch

Rešavanje studije slučaja je sjajna prilika da primenite sve što ste do sada naučili na fakultetu. To je iskustvo koje vam promeni način razmišljanja - zahteva kreativno i praktično razmišljanje koje morate implementirati u rešenje. Od kada uradite prvu studiju slučaja, vaš način daljeg učenja neće biti isti - u svemu ćete tražiti praktičnu primenu i mogućnosti da unapredite neki proces. Ovo je takođe sjajna prilika da naučite mnogo o timskom radu, kao i kolegama koje su sa vama u timu.

Marija Đaković

Prvo mesto u disciplini Case study