FTN Challenge Junior

Lokalni projekat
FTN Challenge Junior

FTN Challenge Junior predstavlja takmičenje namenjeno srednjoškolcima 3. i 4. razreda. Ovaj lokalni događaj se uspešno organizuje od 2015. godine i svake naredne godine okuplja sve više takmičara. Namenjen je svim učenicama Republike Srbije, kao i Republike Srpske od 2023. godine.

Samo takmičenje održava se na Fakultetu tehničkih nauka, a takmičarima koji nisu iz Novog Sada obezbeđen je smeštaj i hrana.

Prijavljeni timovi se mogu odlučiti za jednu od moguće dve discipline:

Elevator pitch – predstavlja kratko idejno prezentovanje rešenja u trajanju od 90 sekundi. Koncept ove discipline je takav da, takmičari dobiju problem za koji imaju 4 sata vremena da pronađu idealno rešenje, nakon čega imaju 90 sekundi za njegovo prezentovaje sudijama. Timovi se sastoje od 3 člana.

Debata – predstavlja formalnu diskusiju u kojoj dve suprotstavljene strane razmenjuju argumente povodom jedne određene teme, poštujući unapred određena pravila. Od dva tima koja debatuju, jedan čini vladu, dok drugi predstavlja opoziciju. Timovi se sastoje od 2 člana +1 rezerva (koja nije obavezna).

FTN Challenge Junior takmičenje je veoma lepa prilika za mlade, ambiciozne učenike da steknu iskustvo koje će im sigurno koristiti kroz studiranje, unaprede svoje veštine javnog nastupa, kao i ostvare kontakte sa kompanijama. Pored toga imaju priliku da pokažu svoj takmičarski duh, kreativnost i inovativnost i upoznaju se sa fakultetom.

Iskustva takmičara

FTN Challenge Junior takmičenje je zaista iskustvo koje ću pamtiti, koliko zbog boravka u Novom Sadu, toliko zbog ostvarenog uspeha na takmičenju iz oblasti debatovanja, ali ponajviše zbog načina rada fakulteta. Oduševila me je spretnost organizacionog tima i koliko su besprekorni u realizaciji svog plana. Za sva tri dana, promenili su moje mišljenje o studiranju u Novom Sadu na bolje i već sada ozbiljno razmišljam o toj opciji. Nezaboravno. Korisno. Efektno.

Jelena Zloporubović

Takmičar u disciplini Debata

Odlično iskustvo. Zahvalan sam što mi se pružila prilika da upoznam fakultet i steknem puno prijatelja iz čitave Srbije.Takmičenje je predstavljalo za mene veliki izazov i siguran sam da će mi ostati dugo u lepom sećanju. Cela organizacija i koncept takmičenja me je oduševio i sigurno ću ga preporučiti mojim mlađim prijateljima.

Nikola Kolarović

Takmičar u disciplini Elevator Pitch

Takmičenje je na mene ostavilo odličan utisak, u vidu novog iskustva i novih poznanstava. Sve je bilo lepo organizovano i spremno za nas takmičare. Sve u svemu iskustvo koje će mi ostati u sećanju.

Marko Ivković

Takmičar u disciplini Elevator Pitch